Марафон "Книга, що надихає"

Марафон “Книги, що надихають”

2023-02-27

Березень багатий на визначні події для книголюбів і всіх, хто щодня опановує мистецтво слова: 3 березня – Всесвітній день письменника, професійне свято літераторів; 20 березня – Всесвітній день казки; 21 березня – Всесвітній день поезії, свято словесної чуттєвості й довершеного вміння кількома словами висловити невисловлюване.

Враховуючи те, що на березень припадає Всеукраїнський тиждень дитячого читання та 3 свята, які розкривають чарівну силу книг, встановлюють зв'язок між минулим і майбутнім та місточок між поколіннями й культурами, Департамент освіти Харківської міської ради ініціює проведення літературного марафону “Книги, що надихають” під гаслом “Нація, яка читає, непереможна”.

Організаційне та методичне забезпечення марафону здійснює комунальний заклад “Харківський центр професійного розвитку педагогічних працівників Харківської міської ради”.

Запрошуємо всіх охочих долучитися до літературного марафону, обравши цікаву для себе номінацію.

1) Номінація “Книга, що мене мотивує”.

Читання має здатність відволікати від тривоги, заспокоювати, дає можливість зануритися у вигадані світи, захистити, хоч на короткий час, від страшної реальності. Література – ідеальний учитель. Правильно написана книга не тільки містить важливі знання, але й доносить їх до читача, закарбовуючи в пам’яті найважливіші тези. У відео тривалістю до 2 хвилин пропонуємо порадити своїм одноліткам україномовну книгу (обов’язково назвати автора, назву), яка мотивує особисто вас, учить доброти, милосердю, людяності, пояснити, чому вона може бути цікавою одноліткам.

2) Номінація “Поезії вдячності”.

Віддавна поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії та життя людини, саме вірші в усі війни першими линули з фронту, сповнені ран, що ще наривають. І лише потім усе це підхоплювала проза. Пропонуємо юним поетам записати на відео власні мотиваційні поезії, у яких висловити своє прагнення миру, нашої перемоги, слова подяки та підтримки нашим захисникам та захисницям.

3) Номінація “Казки, що наближають нашу перемогу”.

Нам нерідко кажуть, що ми самі пишемо свою книгу життя, а зараз кожен із нас хоче бачити своє майбутнє мирним та щасливим. Яку б казку ми не пригадали, скрізь добро перемагає зло, правда – неправду та обов’язково торжествують справедливість, доброта, працьовитість та чесність. Пропонуємо відчути себе казкарями, зануритися у світ чудес, написати свою невеличку, але неймовірно світлу, оптимістичну, цікаву казочку з щасливим фіналом про нашу Перемогу, надихнути своїм твором наших захисників, волонтерів, рятувальників, медиків, тих, хто розгубився, втомився та зневірився. Казку необхідно прочитати, відео надіслати організаторам марафону. Можна написати, додати ілюстрації та передати разом із волонтерами тим, кому вважаєте потрібним.

4) Номінація “Книга в подарунок”. У цій номінації просимо надсилати фото- та відеозвіти від закладів освіти або індивідуальні, якщо у період марафону дарували книги (або написані в межах марафону поезії та казки) захисникам, дітям з деокупованих територій, соціально вразливим родинам тощо.

Загальні вимоги до робіт:

1) матеріали повинні бути авторськими та відповідати тематиці марафону;

2) конкурсна робота має бути виконана в період акції (березень 2023 року). Світлини та відеороботи з інших акцій, навіть аналогічних за змістом, не розглядатимуться оргкомітетом;

3) відеофайли повинні мати розширення mp4, фото/колаж – формат .jpg або png;

Чекаємо на ваші фото або відео-роботи

За традицією, кращі роботи публікуватимуться в Telegram-каналах Департаменту освіти протягом березня

Кiлькiсть переглядiв: 30