МІФИ ПРО ХАРЧУВАННЯ

Правильне харчування - основа здоров'я людини. Саме ті продукти, які ми вживаємо, забезпечують розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму, є джерелом енергії, яку наш організм витрачає не тільки при фізичних навантаженнях, але і в стані спокою.

/Files/images/medichna_stornka/zdorovoe-pitanie.jpg

Відносно правил харчування існує кілька поширених помилок, користуючись якими більшість людей завдають серйозної шкоди своєму здоров'ю.

МІФ 1: РОЗДІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ КОРИСНЕ І СПРИЯЄ СХУДНЕННЮ.

Це невірно. Ферменти шлунка і підшлункової залози переварюють одночасно білки, жири і вуглеводи. Схуднення при роздільному харчуванні бути не може. А випадки схуднення пояснюються тим, що при строгому підборі продуктів люди мимоволі скорочують загальну калорійність раціону, тому і худнуть.

МІФ 2: НЕ МОЖНА ЧИТАТИ І ДИВИТИСЯ ТЕЛЕВІЗОР, КОЛИ ЇСИ, ІНАКШЕ ЇЖА НЕ ЗАСВОЇТЬСЯ І З'ЯВИТЬСЯ ГАСТРИТ.

Їжа у тих, хто під час її прийому дивиться телевізор, засвоюється відмінно. А ось у тих, хто перекушує на бігу, шанси заробити гастрит набагато вище.

МІФ 3: ЧИМ МЕНШЕ ЇСТИ ЖИРНОГО, ТИМ КРАЩЕ ФІГУРА, ТОМУ ВІД ЖИРІВ ПОТРІБНО ВІДМОВИТИСЯ ЗОВСІМ.

Дійсно, обмежуючи себе в споживанні жирів, ми швидше худнемо. Але жири потрібні і корисні. Найкраще їсти поменше продуктів, що містять приховані і не завжди корисні жири: ковбасу, майонез, печиво, торт.

МІФ 4: ВІД ВЕРШКОВОГО МАСЛА ТОВСТІЮТЬ, А ВІД РОСЛИННОГО - НІ

Калорійність рослинного масла вище вершкового. Якщо у вершковому маслі є трохи води і білків, то рослинне являє собою "чистий" жир.

МІФ 5: ЧОРНИЙ ХЛІБ НАБАГАТО КОРИСНІШЕ БІЛОГО, ТОМУ ЩО В НЬОМУ БІЛЬШЕ ВІТАМІНІВ І КЛІТКОВИНИ, І ВІД НЬОГО НЕ ТОВСТІЄШ.

Калорійність чорного і білого хліба практично ідентична, тому прибавку у вазі можна отримати в будь-якому випадку. Краще споживати хліб з висівками і бездріжджові хлібці з цільного зерна.

МІФ 6: НЕОБХІДНО ПИТИ ЯК МІНІМУМ ДВА ЛІТРИ ВОДИ НА ДЕНЬ: ЧИМ БІЛЬШЕ ВИ П'ЄТЕ, ТИМ БІЛЬШЕ ШЛАКІВ ВИВОДИТЬСЯ З ОРГАНІЗМУ.

Під "шлаками" маються на увазі всі токсичні речовини, що виводяться з організму. Швидкість їхнього виведення зовсім не залежить від кількості випитої рідини. "Очиститися", навантажуючи організм водою, неможливо. Тим не менш, пити багато все ж таки бажано, оскільки у тих, хто випиває за день близько 1,5 - 2 л рідини, рідше з'являються камені в нирках. Зменшується і ймовірність запорів.

МІФ 7: НАКОПИЧИВШИ ЗА ЛІТО ВІТАМІНІВ, МИ ПОВНІСТЮ ГОТОВІ ДО ЗУСТРІЧІ З ХОЛОДАМИ.

Наш організм накопичує тільки жиророзчинні вітаміни, а в овочах і фруктах містяться переважно водорозчинні вітаміни. Вони в організмі не затримуються. Так що овочі та фрукти потрібно включати в свій раціон круглий рік.

МІФ 8: ЩОБ ПЕРЕБИТИ АПЕТИТ, МОЖНА З'ЇСТИ ЯБЛУКО АБО АПЕЛЬСИН.

Яблука та інші фрукти апетит не пригнічують, а якраз навпаки - розпалюють. Відчуття голоду можна зменшити, випивши чашку гарячого несолодкого зеленого чаю. А як перекус краще використовувати кукурудзяні пластівці або несолодкий хлібець.

МІФ 9: ТРЕБА ЇСТИ ЯКОМОГА БІЛЬШЕ СИРИХ ФРУКТІВ І ОВОЧІВ, ТІЛЬКИ ТАК МОЖНА ЗАБЕЗПЕЧИТИ ОРГАНІЗМ ВІТАМІНАМИ.

Сира клітковина багатьма людьми засвоюється погано. З'являються здуття живота, печія, рідкий стілець. Оптимальне співвідношення сирих і варених овочів і фруктів для здорових людей повинно становити 2:3. Травні ферменти людини спрямовані переважно на перетравлення фруктів і овочів своєї місцевості.

МІФ 10: ФРУКТИ І СОЛОДКЕ ЇДЯТЬ ТІЛЬКИ НА ДЕСЕРТ.

Фруктові ласощі принесуть організму більше користі, якщо з'їсти їх між прийомами їжі. Якщо пропустили черговий прийом їжі, почніть її з пари цукерок, кількох ложок варення або морозива. Кров насититься глюкозою, зменшить відчуття голоду і вбереже вас від переїдання.

Кiлькiсть переглядiв: 180